miercuri, 11 mai 2011

Adevăr adevărat: O minciună


Autor: сгіѕτіиα

Minciuna este sâmburele care dă roade în toate pământurile, de aceea se poate cultiva cu atâta plăcere pretutindeni. Roadele ei însă sunt amare şi seci. (Vasile Conta)

Cu toate că se consideră că trăim într-o ţară cu un statut social şi cultural foarte ridicat, acest lucru este eclipsat de faptul că, începând de la colţul de stradă unde se întâlnesc - din întâmplare sau intenţionat - femeile care dezbat cele mai neimportante subiecte, până în cadrul Parlamentului şi a Guvernului, cea mai frecventă formă de manifestare este minciuna.

Fie că recunoaştem sau nu, la un moment dat am trecut fiecare dintre noi prin procesul mirific de fabulare a unei minciuni. Posibilitatea ca acea minciună să nu fi avut consecinţe este mică.

Aprofundarea articolelor cu temă referitoare la părţile bune si părţile rele a utilizării minciunii ar fi indicată. Numărul articolelor privind ascunderea adevărului şi consecinţele din ce în ce mai dramatice este destul de mare, dar nu ar strica să reanalizăm şi să corectăm.

Aşadar, putem începe prin expunerea următoarelor :
tipurile de minciună
• consecinţele acestora
• efectele "bune" ale utilizării minciunilor
Tipurile de minciună

Dacă am efectua o simplă căutare pe Internet, cuvântul cheie fiind "minciuna", cu siguranţă vom găsi nenumărate articole. Un exemplu cât se poate de bun este Wikipedia.org, unde putem găsi informaţii aproape despre orice. În cadrul acestei organizaţii, am gasit şi următorul titlu : Tipurile de minciună. Aici ne sunt prezentate şi clasificate tipurile de minciună.

Din această clasificare, am extras zece tipuri de minciună care se pot considera demne de a fi comentate :

1. Minciuna nevinovată ( white lie ) - pe o scară de 1 la 10, gravitatea acesteia ar atinge maxim treapta 2 . Această minciună este considerată a fi nedăunătoare şi care nu afectează pe termen lung.

2. Puffery sau minciunile pe care la găsim adesea în anunţurile publicitare. De exemplu, "cea mai bună calitate la un preţ redus" sau "produsele noastre pot fi returnate în termen de zece zile lucătoare dacă nu vă puteţi conving de beneficiile acestora".

3. Minciuna spusă sub jurământ (perjury) - un martor, anchetat în cazul unei crime, poate considera că a spune adevărul pentru a favoriza acuzatul nu este tocmai bine pentru el, aşa că, deşi acesta a jurat că va spune numai şi numai adevărul, poate minţi ulterior, în favoarea lui.

4. Omiterea adevărului - această minciună se manifestă atunci când omitem să spunem tot adevărul, fie că o facem intenţionat sau nu.

5. Minciuna "fabricată" - atunci când o persoană susţine un punct de vedere care pare plauzibil,dar în realitate, acea persoană nu deţine cu adevărat informaţii cu referire la ceea ce susţine cu înverşunare.

6. Sarcasmul - de asemenea, şi acesta poate fi considerat a fi o formă a manifestării minciunii deoarece atunci când o persoană este sarcastică nu spune adevărul despre un anumit lucru/obiect, ci dinpotrivă, susţine exact contrariul.

7. Lie-to-children sau mai bine zis, minciunile pe care adulţii le folosesc atunci când copiii acestora doresc să afle lucruri care nu sunt tocmai uşor de explicat pentru un copil de 5-6 ani. Spre exemplu, deja consacrata frază "Tu ai fost adus de către o barză în zbor!" .

8. Complimentele false - atunci când nu ne exprimăm opinia sinceră cu privire la aspectul unei persone sau când ne displace un lucru, iar noi afirmăm contrariul doar de dragul unei anumite persoane.

9. Careful speaking - poate fi interpretat astfel : o anumită persoană nu doreşte să divulge tot adevărul privind o informaţie anume.

10. Clasica MINCIUNĂ (denumită de americani big lie) este caracterizată în principiu de ascunderea adevărului şi care se poate manifesta din ce în mai des în viaţa celui care o foloseşte. La un moment dat, acesta nu mai face nici el însuşi diferenţa dintre adevăr şi minciunile iscosite.


Consecinţele şi efectele utilizării minciunilor

Ca urmare a utilizării minciuni, pot apărea diferite consecinţe. De
exemplu,atunci când o persoană este grav bolnavă şi încă nu ştie acest lucru, este indicat să ascundem adevărul, căci acesta, în cele din urmă, i-ar putea cauza un şoc care poate foarte uşor să ducă la depresie sau chiar moarte.
Un alt exemplu ar fi atunci când, în cazul unei crime, inculpatul doreşte să afle unde s-a ascuns prietena, soţia, bunica sau oricare altă peroană pe care acesta plănuieşte să îi curme viaţa. Ar fi o greşeală să îi indicăm unde se ascunde cu adevărat acea persoană căci nimeni nu merită să fie ucis, mai ales atunci când ştim că ar putea fi vina noastră, acest gând urmându-ne toată viaţa.
Alteori, realitatea adevărului poate intercala cu realitatea minciunii. Putem ajunge să trăim cu senzaţia sau chiar cu certitudinea că aceste minciuni sunt reale şi că reprezintă un adevăr cat se poate de credibil. De ce? Pentru că nu ne mai putem aminti, controla şi analiza excesul de minciuni, astfel încât nu ne mai putem da seama care este adevărul, trăind în continuare în umbra minciunii.
Cu alte cuvinte, dacă am analiza metodic şi foarte drastic, am constata cu uşurinţă că şi noi facem parte din acea "grămăjoară" de oameni care mint. Sondajele efectuate pe această temă ne relatează aproximativ că unul din zece oameni supuşi unui control, dacă îl putem numi aşa, minte.

Ar trebuie oare să ne punem întrebarea : Sunt dependent sau nu de minciună? Probabil ar trebui.. Căci minciuna este un drog puternic şi nu mulţi o pot controla în aşa fel încât să nu le afecteze vital viaţa.Notă personală (Crys): Îi mulţumesc domnişoarei Cristina că a fost binevoitoare să îşi manifeste creativitatea şi talentul de a scrie pe acest blog. De asemenea, mulţumiri şi pentru timpul acordat pentru scrierea acestui articol şi felicitări pentru modul impresionant de a redacta şi de a trata o anumita problemă.

Reacții:

5 comentarii:

Mr. X spunea...

Interesant articol. Sau am spus-o doar de dragul de a te face sa te simti mandra ? You'll never know ^^.

Oricum, nu am putut deduce prea clar parerea ta personala despre minciuna,consecinte si felurile de a minti. As vrea sa te intreb, domnisoara Cristina: Cum vezi tu concret lucrurile care tin de minciuna ? Ai mintit spre exemplu, pentru a-ti salva pielea, sau pentru a salva pe cineva "de la moarte" ? Crezi tu ca daca minciuna afecteaza viata intr-un anumit fel, acest fapt se datoreaza persoanei tale, sau evenimentelor care te-au dus spre a infaptui minciuna respectiva ? Iar nu in ultimul rand, te-ai gandit vreodata cat de multe lucruri adevarate pe lumea asta sunt minciuni ?

As vrea sa aud, sau mai bine zis, sa vad parerea si raspunsurile tale, si daca voi fi multumit, o sa-ti vand cateva ponturi cu privire la ultima intrebare pe care ti-am adresat-o.

Mult succes.

Mr. X

Anonim spunea...

I promote him to took Hunting watch's safe courses, and went hunting quite a often to vote down rabbit and squirrel they constantly ate what they caught. almost masses with Parkinson's Disease cause are sure of
each footstep and no thirster venerate a fall. levodopa is born-again to dopamine that receive interchangeable symptoms
and quite often parkinson's disease is not the perpetrator. One of the get-go signs of Parkinson's Disease stagecoach usually consists of
counseling.

my homepage :: Broaddus parkinson's disease specialists

Anonim spunea...

Some people with Lupus and suffering of Lupus and how Lupus
is a more intensive form of Lupus, your daughtercan make you a diagnosis of Lupus.


my web blog - Lupus Doctor Orviston
my site :: lupus doctor Orviston

Anonim spunea...

The decline will star to the genuine stage LDL, is considered "bad" Cholesterol.

If you do not care fish, you us explore some of them.
You have cypher to worry jeopardy factors. videlicet Oxygen, among other Questran and Questran weak and Colestid.
In both studies, all patients received by directive attention from Pharmaceutic drugs to your lifestyle and Mindset.
A alteration in diet can help bring down cholesterol inside their rakehell, a major reason of strokes and ticker disease.


my website: high cholesterol kids treatment
My web page: high cholesterol kids treatment

Anonim spunea...

For more data on careers, Please feel blogging computer
software , is a software package that has lived up to its identify, so that the dreaming of many
bloggers to create and carry off multiple blogs honest.


My site - click here

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Brought to you by WildMedia.ro