marți, 18 ianuarie 2011

Adevărul despre Cambridge ESOL (Certificatele FCE/CAE/CPE)


1. Premisă
Întotdeauna au existat zvonuri cum că durata de valabilitate a unui certificat eliberat de universitatea Cambridge din cadrul proiectului ESOL nu este decât de doi ani, spre nemulţumirea acestora şi în ciuda tuturor "spuselor", acest lucru nu a fost niciodata demonstrat pentru că certificatele chiar sunt pe viaţă. Nu durează doar doi ani, precum susţin unii speculanţi.

Acum poate spuneţi că mă contrazic încă din ipoteză şi care ar mai fi rostul acestui articol, nu? Ei bine, nu-i chiar aşa.

Certificatele Cambridge au o valabilitate (materială) de o viaţă -- aici se produce o ambiguitate despre care o să discutăm acum.

Aşadar, aici nu speculăm, aici ne raportăm la fapte şi documente clare, şi anume: există o mare probabilitate (în proporţie de 90%) cum că certificatele CAMBRIDGE nu sunt valabile chiar pe viaţă... cum vine asta? Iar mă contrazic, aşa-i?

2. Argumente
2.1 Fapte
Niciun reprezentant oficial al vreunui third-party care se ocupă în mod direct de promovarea acestor examene nu a recunoscut că valabilitatea acestor certificate este minimală de doi ani de zile în ciuda faptului că se presupune că acesta este valabil o viaţă.
Nu există niciun rând scris pe website-ul lor oficial care să spună adevărul despre aceste certificate. Păi da, frate, mi se pare normal, de ce ţi-ai face publicitate negativă?
Toate persoanele care au de câştigat de pe urma acestui "Cambridge" (aşa i se spune în limbaj şi mediu colocvial) susţin cu vârf şi îndesat că sunt doar speculaţii şi că nimeni nu trebuie să-şi facă griji, "Cambridge-ul" este pe VIAŢĂ!!!


2.2 General

Dar haideţi să îl cunoaştem pe Gigel.

Gigel este un adolescent de 17 ani, băiat deştept, bine crescut, însă cu resurse financiare minimale. Gigel se hotărăşte să dea acel "Cambridge" despre care vorbeşte toată lumea... I se pare şi lui tare, şi na, dacă nu poate să meargă la facultate... măcar să se angajeze şi el undeva, la o companie, şi certificatul respectiv să-l ajute la angajare.

Totul e ok, Gigel dă examenul CAE, îl ia cu calificativul "B", destul de bunicel tipu' şi, foarte încântat şi mulţumit de investiţia pe care a facut-o. Investiţie care, crede el, în viitor se va materializa şi va scoate un profit destul de bunicel.

Trec anii, Gigel termină liceul, renunţă la ideea de facultate şi aplică pentru un job. Foloseşte certificatul ca anexă la CV-ul său. Vine ziua interviului. Totul e OK... Gigel intră liniştit în sală, un nene îl pofteşte politicos să ia un loc şi începe să-i pună câteva întrebari. Toate merg bine. La un moment dat... acel nene spune... "Totul este perfect, domnul Gigel, însă a apărut o mică problema. Luând în considerare seriozitatea cu care firma noastră îi tratează pe clienţii săi, şi necesitatea de personal capabil şi bine pregătit, în urma unei analize stricte asupra dosarului dumneata, am găsit o mare problemă: certificatul Cambridge a pierdut recunoaşterea deoarece au trecut mai mult de 2 ani de când tu l-ai scos. Ai vreo dovadă cum că ai folosit limba Engleză între timp?"

Gigel se gândeşte... procesează... niciun rezultat. Au trecut aproate 4 ani de când Gigel nu a mai folosit limba Engleză în activităţile sale...

Astfel, Gigel este respins din cauza acestui fapt. Cum vine asta? Desigur, există cazuri excepţionale în care candidaţii au dreptul la un test de limba Engleză dat de firma respectivă. Dar totuşi, de ce să pretind că am un certificat pe viaţă când eu trebuie să am o dovadă din doi în doi ani că am utilizat limba Engleză?


3. Dovezi. Demonstraţie.
Simplu şi la obiect. Considerând faptul că nu îi credem pe dragii noştrii colegi de la facultate cărora le-a fost respinse certificatele Cambridge care atestau cunoştinţele lor cu mai mult de 2 ani înainte, am făcut o mică documentare şi, printre altele, am dat peste următorul aspect:
1. Cum am specificat mai sus (2.1), pe website-ul oficial nu există nimic care să spună acest lucru. Însă putem lua în cinsiderare faptul că acest aspect produce o ambiguitate.
2. De ce TOEFL, IELTS, ş.a.m.d. ? De ce toate astea în loc de Cambridge ? De ce doi ani la toate ? -- pentru că aceşti DOI ANI reprezintă perioada de valabilitate a *CUNOŞTINŢELOR* de la examenul dat.
3. Există un document pe unul din site-urile oficiale ale unui centru AUTORIZAT Cambridge din BERN, document pe care îl puteţi găsi AICI (în limba Engleză, format PDF).

3.1 Să analizăm ce scrie în acest document:

En: "The question will sometimes arise for users as to whether a candidate who was awarded a certificate more than two years previously needs to provide up-to-date evidence of his/her language ability."
Ro: "Un semn de întrebare va fi pus în anumite momente în legătură cu un candidat (o persoană) caruia i-a fost dat un certificat cu mai mult de doi ani înainte şi acesta trebuie să aducă dovezi actualizate care certifică abilităţile sale de limbă Engleză."

Pe scurt, ideile din documentul respectiv:

En:
• Cambridge ESOL certificates have no expiry date.
• A certificate provides a reasonable estimate of a candidate’s language ability for two years after the date of the examination.
• Beyond two years since the date of the examination, a certificate may need to be supplemented by further information about the candidate’s uses of English or further study of the language in the intervening period.

Ro:

- Certificatele Cambridge ESOL nu au dată de expirare.
- Un certificat acordă o estimare considerabilă a abilităţilor lingvistice ale candidatului pentru doi ani după examinare.
- După doi ani de la examinare, un certificat s-ar putea să necesite informaţii suplimentare despre utilizarea limbii în parcursul acestei perioade.

Precum Gigel sunt mulţi dintre elevii din zilele noastre - de ce se întâmplă toate acestea? Din cauza dezinformării totale.

Şi totuşi, dacă aveţi certificate cambridge, ECDL, ş.a. şi vreţi să aflaţi despre echivalare şi altele, consultaţi urmatoarele site-uri:
http://www.bacalaureatul.ro/examenele-internationale-vor-fi-echivalate-la-bacalaureat-373.htm
http://www.edu.ro/index.php?module=uploads&func=download&fileId=12076

Reacții:

14 comentarii:

Anonim spunea...

What a great resource!

wikilife spunea...

Bine ca nu l-am dat. :D Exact la chestia asta m-am gandit si eu. Si daca am cunostintele necesare pentru a lua un CAE cu o nota decenta, de ce nu m-as descurca onorabil si la un interviu?

Crys spunea...

Cam aşa ceva. E păcat de cei care nu folosesc Engleza în timpul facultăţii sau după (sau dacă nu urmează o facultate, cu atât mai mult) -- aici intervin oamenii de rând, modeşti - cei care speră că un certificat ca acesta le va deschide calea spre noi orizonturi.

Ei bine, după câte s-au întâmplat, cam asta e concluzia.

Bodo spunea...

Deci practic, dai examenul, doi ani n-ai stres, și după doi ani dai „un fel de” examen? Un „refresh”? :))

Anonim spunea...

En: "The question will sometimes arise for users as to whether a candidate who was awarded a certificate more than two years previously needs to provide up-to-date evidence of his/her language ability."
Ro: "Un semn de întrebare va fi pus în anumite momente în legătură cu un candidat (o persoană) caruia i-a fost dat un certificat cu mai mult de doi ani înainte şi acesta trebuie să aducă dovezi actualizate care certifică abilităţile sale de limbă Engleză."


Halal traducere din limba engleza!
Ati facut din intrebare afirmatie. Nu mai dezinformati lumea!

Traducerea corecta este: Unii candidati se intreaba cateodata DACA (WHETHER)trebuie sa demonstreze ca poseda aceleasi cunostinte de limba engleza in prezent in cazul in care si-au sustinut examenul cu mai mult de 2 ani inainte. Raspunsul la aceasta intrebare se gaseste tot in acelasi document mentionat de autor.

Scrie clar in document ca examenul Cambridge este pe durata nelimitata. Insa in mod real cunostintele de limba straina se pierd (dupa 2 ani zic ei) in cazul in care aceasta nu este folosita in mod frecvent. Adica, ei dau diploma pe durata nelimitata dar nu pot garanta ca tu vei sti tot atata engleza cat ai stiut in momentul examenului si 5 ani mai tarziu. Oricum ar fi, aceasta diploma cantareste greu la un CV.

Crys spunea...

@Anonim

Sunt de acord că această diplomă cântăreşte greu la un CV, însă necesitatea unui astfel de examen nu ar trebui sa fie întotdeauna obligatorie, acest articol a fost făcut pentru oamenii de rând, cei care dau acest examen doar pentru simplul fapt că "poate poate" vor fi angajaţi peste n ani cu ajutorul ei, cunoştinţele lor de limba Engleză nefiind neapărat asemănătoare cu ce este scris pe diplomă (şi aşa pare acea condiţie de 2 ani).

Mulţumesc, o zi bună în continuare.

Anonim spunea...

necesitatea acestui examen:pt inscrierea la cursuri de mba, la cursurile uniersitatilor din afara, sau la angajare pt ca angajatorii sa aiba certitudinea nivelului la care se cunoaste limba engleza; pe viata nu exista...poti invata germana si daca nu o vorbesti 10 ani nu mai stii o boaba

Anonim spunea...

Este destul de foarte(intentionat folosit pleonasmul)ambiguu acest ducment care il vedem sus-pus. Intr-un loc ni se spune ca certificatul CAE are o valabilitate 2 ani, iar apoi ni se spune intr-o rezumare ca de fapt certificatul este garantat pe viata...Ce naiba?!

Anonim spunea...

e ca la orice concurs: gimnastele sunt apte de nota maxima atunci, iar daca nu exerseaza, la concursul urmator pot chiar sa nu se califice.

la fel cu BACul: cine garanteaza ca mai stii regula de 3 simpla la doi ani dupa proba la mate?

cine vrea sa te refuze la angajare, iti arunca praf in ochi cu "expirarea cambridge-ului". tot acele persoane vor angaja poate niste licentiati cu "compenete de limbi straine la BAC"...

Anonim spunea...

Eu am Certificat Cambridge CAE(B)si m-a ajutat foarte mult la angajare, deoarece interviurile au fost in engleza, ceea ce a demonstrat nivelul ridicat de cunostinte si cine are un Cert.CAE va spun sigur ca nu mai uita engleza niciodata,deoarece te izbesti de ea la tot pasul. O diploma in plus nu strica, o barfa in plus dauneaza grav sanatatii. Puneti-va capul la contributie ca se cam termina cu smecheriile si vor veni din urma generatii bine pregatite.Puterea ti-o da educatia si cunostintele, valorile umane nu se masoara in bani.

Anonim spunea...

Cine a dat acest examen știe cat e de greu si de serios,poate nu mai stii la fel de multe peste ceva ani dar sigur stii sa Vorbești si sa redacteze ceva in engleză toată viața iar daca ai nevoie pentru un job reactualizezi un pic in domeniul in care lucrezi si esti okSi cei care stau la lucru in afara si sunt oameni simpli daca revin in tara toată viața vor putea vorbi in limba țării respective si o vor înțelege chiar daca la alt nivel bafta celor ce vor sa dea examenulCine mai știe ceva din anumite materii de la facultate ?Dar totuși sunt bun profesioniști pentru ca folosesc doar ce le este necesar in job ul lor.

Anonim spunea...

Buna ziua , ce stiti despre motivul intarzierii certificatelor CAE din 15 martie 2014 ?

John Holly spunea...

BINE ATI VENIT IN LUMEA ILLUMINATI CLUBUL INFLUENTEI FAMOASE, STAR ... este cea mai veche si cea mai mare fraternitate din lume formata din 4 milioane de membri ... Suntem o familie sub un tata care este Fiinta Suprema. .. Aici credem că ne-am născut în paradis și că nici un membru nu ar trebui să lupte în această lume .... Dacă viața ta nu merge așa cum o dorești și ai vrea să o schimbe, aderați la Illuminați astăzi pentru a obține 100.000 de dolari la fiecare zi $ 3.000.000,00 de binecuvantare pentru calitatea de membru și de aderare la ceea ce îți place să faci cel mai bine .... Online de inițiere imediată Înscrierea membrilor noi este acum deschisă online acum! .... Dacă sunteți interesat Email: agentpatrick5@gmail.com OrWhatsApp himOn +2348055329159 Notează membru serios Aplicați .... Vă rugăm să vă asigurați că v-ați hotărât înainte de a răspunde la acest e-mail.

Unknown spunea...


There's certainly a lot to learn about this subject. I love all of the points you have made. itunes account login

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Brought to you by WildMedia.ro